Inilah Punca Kenapa Anda Selalu Letih Walaupun Tidur Cukup

Tidur dah cukup, tapi setiap kali di pejabat mata mesti terkebil-kebil seperti tak tidur malam. Level mengantuk tu tak payah cerita lah. Nasib baiklah tempat duduk boss betul-betul kat belakang je, kalau tak confirm melayang entah ke mana. Hee..
Ketahui kenapa situasi seperti ini boleh berlaku sedangkan tidur anda cukup je. Meh baca ni:
1. Tak breakfast
Makanan yang diambil sebelum tidur malam tadi akan digunakan untuk mengempam darah dan oksigen. Jadi, kalau anda tak breakfast macam mana nak isi semula tenaga anda.
2. Terlalu bergantung dengan kafein
Pengambilan kafein 6 jam sebelum tidur boleh mengganggu tidur anda. Kandungan yang terdapat pada kafein akan menghalang sel aktif dalam tubuh badan dan akan membuatkan anda mudah tidur.
3. Asyik main gajet je sebelum tidur
Macam nak tidur bila asyik main telefon atau gajet sahaja. Cahaya dari gajet  tu pula boleh menggangu kitaran tidur anda. Jadi, kalau boleh jauhkan je semua gajet yang ada dari tempat tidur anda.
4. Suka sangat makan snek atau makanan ringan
Berdasarkan kajian yang dijalankan, makanan yang tinggi kandungan gula serta pengambilan gula yang berlebihan boleh membuatkan tubuh badan menjadi lemah. Jadi kawal pengambilan gula dalam badan anda!
Sumber: Hanasuva
loading...

0 Response to "Inilah Punca Kenapa Anda Selalu Letih Walaupun Tidur Cukup"

Post a Comment